Eksper Raporunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
|Herkes ev alırken veya evini satarken evin değeri ne kadar eder sorusunu merak etmiştir. Evin değeri hem alıcıları hem de satıcıları ilgilendiren en önemli sorulardan biridir. Gayrimenkulün değeri hesaplanırken bazı yollar kullanılır. Bunlardan birisi de alınacak olan gayrimenkul için kredi kullanılmasıdır.
Alınacak olan ev krediye uygun ise bankaya başvuru yapılıp ön onay işleminde ekspertiz sürecine girer. Kredi çekilecek olan bankanın görevlendirmiş olduğu eksper veya daha önceden anlaşma sağlanan bir uzmanın hazırlamış olduğu rapor ile evin piyasa değeri belirlenmiş olur.
Konut Eksper Değeri Hesaplanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evin değerinin doğru hesaplanması dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisidir. Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı uzmanlar tarafından değerlendirilen konutların her tür araştırması yapılmaktadır. Aynı zamanda raporda gayrimenkulün değerini düşürebilecek ihtimaller de sıralanır. Eksper değeri için dikkat edilmesi gerekenler ise;
- Yapı ruhsatının ve iskan olup olmadığı,
- Kaçak yapı olup olmadığı,
- Kat mülkiyetine geçilip geçilmediği,
- Cins tashihinin yapılıp yapılmadığı,
- Alacağınız gayrimenkulün tapu kayıtlarında haciz, şerh, ipotek gibi olumsuzlukların olup olmadığı,
- İnşaat hakkı ve imar durumuyla ilgili bir sorun olup olmadığı,
- Daire satılırken müteahhit tarafından bildirilen metrekarenin doğru olup olmaması gibi durumlarda evin değerini etkilemektedir.
Eksper evin değerini nasıl belirler öğrenmek için ilgili sayfayı ziyaret edin.
Eksper Raporuna İtiraz Etme Hakkı
Raporla belirlenen değerin %80’i bankadan kredi olarak verilmektedir. Bunun için eksper raporunun doğru hazırlandığından emin olmak gerekmektedir. Yanlış hazırlanan bir rapor çıkacak olan kredi miktarının düşük olmasına neden olmaktadır.
Konut kredisi çekilecek olan gayrimenkulün kaç katlı olduğu, binanın kaç yaşında olduğu ekspertiz raporunu etkileyen faktörlerdir. Diğer yandan imar ile ilgili olan kısmının da eksiksiz ve tam olarak doldurulması gerekmektedir. Rapordaki en önemli unsurlardan birisi de binanın krediye uygun olduğunun belirtilmesidir.
Eksper Raporuna İtiraz Süreci
Gayrimenkul alıcısı eğer ekspertiz raporunun yanlış hazırlandığını düşünürse kredi tutarının az çıkmasından dolayı ekspertiz raporuna itiraz edebilir. İtiraz işleminin yapılmasıyla bankaya ve ekspertiz şirketine dava açılabilir. Dava sonucunda, mahkeme tarafından gönderilen alanında uzmanlaşmış eksper tekrar gayrimenkule gelerek evin incelemesini tamamlayıp değerini belirler.
Konut kredisi, dikkat gerektiren ve takibi yapılması gereken süreçlerden oluşmaktadır. Bu süreçlerde alanında uzmanlaşmış kişilerden destek almak büyük ölçüde fayda sağlayabilmektedir.