Konut Kredisi Borcunuzu Ödeme Zorluğu Çekiyorsanız Ne Yapmalısınız?
|Konut kredisi vadesi uzun olan ve düzenli ödemeler gerektiren bir kredi türüdür. Krediyi kullanmaya başlamadan önce mutlaka gelir durumunuzu, ödeme yapınızı iyi belirlemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ödemeleriniz gecikebilir ya da bir takım gelir sorunları yüzünden ödemelerinizi tamamı ile yapamayacak hale gelebilirsiniz. Çeşitli aksaklıkları göz önüne alınarak hazırlanacak bir ödeme planı ile hem bütçenizi hem kredinizi rahat ettirebilirsiniz. Ancak diyelim ki kredinizi gecikmeli ödüyor ya da artık ödeyemiyorsunuz. Konutkredisi.com.t | Blog olarak size bu durumdan çıkmanın çözüm yollarını aşağıda sıraladık.
Artı Hesabınızdan Kredinin Ödenmesi
Kredinizi gecikmeli olarak ödüyorsanız kredi faizinden hariç ek olarak gecikme faizi de ödeyeceksiniz. Çoğunlukla bankalar, kredi açılışında bir kredi tutarı kadar size artı bir hesap açarlar. İstediğinizi zaman artı hesabınızı kullanabileceğiniz gibi krediniz geciktiğinde banka artı hesaptan kredinizi çekecektir. Kredinizde gecikme olmayacak ama artı hesabınıza kredi faizinden daha fazla faiz ödemiş olacaksınız.
Geciktirdiğiniz kredi ödemeleriniz için bankanızın sizden talep edeceği kredi gecikme faizini vergileri ile birlikte www.hesapkurdu.com “İhtiyaç Kredisi Gecikme Faizi Hesaplama” aracı ile anında öğrenebilirsiniz.
Bir Taksit Fazla Ödeme
Gecikmeli olarak ödenen kredilerin nedeni çoğunlukla gelirin düzensiz veya kredi taksit günü ile uyuşmamasından kaynaklanmaktadır. Bu durumlarda kredi ödeme planınızı değiştirmek size ek masraf çıkartacaktır. Çözüm olarak eğer mümkünse bir kredi taksitinizi fazla ödeyip diğer bütün taksit ödemelerinizin gecikmeye düşmemesini sağlayabilirsiniz. Unutmadan ödeme planınızı gelir durumunuzun tüm özellerine göre seçmeniz gerektiğini belirtmekte fayda var.
Ödeme Yapılamadığında İki Seçeneğiniz Var
Bir takım aksaklıklardan dolayı kredi ödemelerini gerçekleştiremiyor iseniz izlenecek iki yol vardır. Bunlardan birincisi aylık ödemelerinizi azaltmaktır. Aylık ödemeleri azaltmak için vade sürenizi uzatabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için kredinizi başka bir bankaya taşıyabilir, ödeme planınızı değiştirebilirsiniz. Ancak bu durumda eski bankanıza %2’lik bir erken ödeme cezası vermek zorunda kalacaksınız. Ödemelerini yapamadığınız kredide ikinci bir çözüm ise evinizi satmak olacaktır ne yazık ki. Satıştan gelen parayla borcunuzu kapatabilirsiniz. Aksi takdirde eviniz icralık olacak ve zaten satılacaktır. İcra durumunda eviniz düşük değerli satılacağından aldığınız para bankanın faizi ya da kredi tutarını karşılamayacaktır. Dolayısıyla evinizi icralık olmadan satmanız en mantıklı seçim olacaktır.
Kredi borcu ödenmeyen gayrimenkulün satışını her zaman yapabilirsiniz. Bu sürecin nasıl işlediği hakkında doğru ve detaylı bilgiye “Kredi Borcu Devam Eden Evin Satılması” yazısından ulaşabilirsiniz.
Ne Zaman Yasal Takip Başlamaktadır?
Kredi borcu takibi 2 farklı yoldan gerçekleşir: İdari takip ve yasal takip. İdari takip bankalar nezdinde yürütülürken, yasal takip sürecinde olaya Merkez Bankası da müdahil olur. 90 Güne kadar olan gecikmelerde sadece faiz işler. Bu süre dolana kadar 3 aylık borç ödenirse” kredi gecikmesi” işlemi uygulanmaz. Eğer süreç başlarsa yeni bir kredi alamayacağınız gibi hesaplarınız da bloke olabilir.
Kredi kullanmış olan memurlar eğer ki borçlarını ödeyemezlerse onlar için uygulanacak işlemlere, “Kredi Borcunu Ödeyemeyen Memurlar İçin Yasal Süreç” yazısından detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kredi borcu ödemesinin üzerinden 90 gün geçmesi durumunda yasal bir hak olarak borçluya ihtar çekilir ve 7 gün içerisinde borcun ödenmesi istenir. Bu noktada idari takipte başlamış olur ve banka borcun yine ödenmemesi durumda işi avukata devretmeden önce tüketici ile irtibata geçerek yeni bir ödeme planı oluşturmaya çalışır. Ancak tüketici buna yanaşmaz ise yasal takip başlar ve alacak mahkemeye taşınarak, icra takibi dahi başlatılabilir.
Merhaba konut kredisi çektim 3taksit ini yatiramadim banka çok miktarda para istedi yapılandırmak için elimdede olmadığı için yapamadım avukata gonderiyo dosyayı nasıl bir yol izleyebilirim.. avukata giderse ne tür problemler yaşarım
Merhaba, banka dosya avukata gönderdikten sonra ödenecek olan masraflar üzerinde birde avukat masrafı gelecektir. Bunlara ek olarak avukat icra işlemi başlatacaktır. Bu süreçte avukat ile pazarlık yaparak taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz.
Merhaba ama şöyle bir sıkıntı var ben yatirmadigim kredileri bankamatikten yaptım bunlar tahsil etmişler taksitleri ve sadece bana bir kere ihbar gönderdiler bunun dışında birde kefilleri arayıp bilgi vermek zorunda degilmi banka takibe dusuyo kredi diye bunun için yasal olarak birşey Y apabilirmiyim
Merhaba, yasal olarak 2 taksit ödenmediği zaman size ihbar gönderme zorunlulukları var. Bunun haricindeki bildirimler bankaların inisiyatifinden. Ancak haklı olduğunuzu düşünüyorsanız, mahkemeler yolu ile hakkınızı arayabilirsiniz.
mrb acil yardımınıza ihtiyacım var
maaş aldıgım bankadan kullanmıs oldugum konut kredımde 3 aydır
3 taksıt gelmeden odeme yapıyorum bana hep ıhtar cekiliyo banka aradı sureklı bole yapıyosunuz yasal takıp baslatıcaz dıyo ama ben bu ay hepsını oduycem dıorum ve 1 hafta bı sure vermıyo ayrıca 3. donem kredı gunumde dolmuyo napmam gerekıyo acıl yardım
Merhaba, yasal olarak 2 taksit üst üste ödemediğiniz takdirde bankanın tüm krediyi sizden talep etme hakkı mevcut (Daha detaylı bilgi için http://www.hesapkurdu.com/ihtiyac-kredisi/rehber/kredi-sozlesmelerinde-yapilan-degisiklikler). Öte yandan sizin durumunuzla ilgili bankanız ile görüşerek bir çözüm yolu bulmanız gerekmektedir. Yapılandırma yaparak vadenizi uzatabilir veya ek süreler talep edebilirsiniz. Aksi durumda geç ödemeleriniz devam ederse banka yasal işlemler başlatabilir.