4 Soruda Konut Kredisinde Ek Masrafların Geri Alınması
|
1. Mahkemeler en çok hangi hukuki gerekçelerle ek masrafların iadesine karar verirler?
Konut kredilerinde çeşitli ek masraflarının iadesi medyada ve hukuk forumlarında önemli yer bulan oldukça tartışmalı bir konudur. Türk hukuk sisteminde bu konuya tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri (bulunmayan yerlerde aynı sıfatla asliye hukuk mahkemeleri) bakar. 2013 yılı itibarıyla 1.191 TL üzeri meblağlar için yapılan başvurulara, yetkili tüketici hakem heyeti değil direkt olarak tüketici mahkemesi bakar. Peki, bugüne kadar hangi durumlarda mahkemeler bu masrafların iadesine karar vermiştir?
- Masrafların sözleşmede açıkça belirtilmemesi: Örneğin, bir davada 2000 TL olarak alınan dosya masrafı, sözleşmede açıkça “dosya masrafı 2.000 TL’dir” şeklinde yazmadığı için iade edilmiştir. Mahkemeler böyle kararlar verdikçe bankalar da sözleşmelerini gitgide daha açık ve anlaşılır hale getirmiştir. Bu sebeple son yıllarda ‘yanlış veya eksik sözleşme’ sebebiyle tüketici lehine verilen kararlar azalmıştır.
- Sözleşme öncesi bilgi formunda verilmesi gereken bilginin verilmemesi: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca yayımlanan ‘Konut Finansmanı Kuruluşlarınca Verilecek Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ uyarınca, kredilendirme öncesi sunulan sözleşme öncesi bilgi formlarının yönetmeliğe aykırı biçimde hazırlanması durumunda mahkemeler ek masrafların iadesine karar verebilir.
- Kesilen masrafın sözleşmede var olsa bile haksız şart sayılması: Son yıllarda tüketici lehine sonuçlanan mahkeme kararlarının çoğu, talep edilen ücret kredi sözleşmesinde var olsa bile bu masrafların haksız şart sayıldığı sebebiyle verilmiştir.
2. Haksız şart nedir?
Sözleşme hukukuna göre, banka sözleşmeleri gibi önceden hazırlanmış, tüketicinin hazırlanmasına katkıda ve etkide bulunmadığı sözleşmelerde var olan maddeler tüketiciyle müzakere edilmemiş sayılır. Sözleşme tüketici tarafından imza atılıp kabul edilse bile, tüketici sözleşmede var olan kendi aleyhine ve iyi niyet kurallarına aykırı maddeleri kabul etmiş sayılmaz. Banka sözleşmede bu şekilde tüketici aleyhine var olan bu ücretlerin nedenini yeterli biçimde açıklamak durumunda ya da bu maddeleri tüketici ile ayrı bir şekilde müzakere ettiğini ispat etmek durumundadır.
İyi niyet kuralları ifadesi yeterince net olmadığından mahkemelerin bu konuda farklı yorumlar yaptıkları görülmüştür. Bankanın mahkemeye aldığı paranın kredi için yaptığı masrafa denk geldiğini ispatlayabilmesi oldukça zordur. Bilirkişiler ve tüketici hakem heyetleri bu konuda çoğu zaman banka aleyhine karar verirler.
Pek çok mahkeme, özellikle dosya masrafının haksız şart niteliğinde olduğuna ve geri iade edilmesine karar vermiştir. Ancak çoğu davada bankanın bu kararı temyiz ettirebildiği ve tüketiciye ödemesi gereken ücreti iptal ettirdiği de olmuştur. Bu konuda söylenebilecek şey bu davalarda pek çok duruma dair kararın hala mahkemenin yorumlamasına bağlı olduğu, tüketicinin dava açarak bir risk aldığıdır. Mahkeme banka lehine sonuçlanırsa olan, talep ettiği masrafların yanında mahkeme süreci için de masraflar yapmış olan tüketiciye olur. Bu durumda tüketiciye verilebilecek en iyi tavsiye, davaya girişmeden önce hukuki yardım alması yönündedir.
3. Haksız kesilen ücreti geri almak için nasıl bir yol izlenmesi gerekir?
Eğer bir bankanın kestiği ücretin haksız olduğu düşünülüyorsa öncelikle bankaya gidilip ücretin kaynağı ve sebebi sorulmalıdır. Bankayı bu ücret hakkında uyarmak için ihtarname vermek noterden veya iadeli/taahhütlü mektup yolu ile mümkündür. Bankanın açıklaması ikna edici olmuyorsa, talep edilen para 1.191 TL’yi geçmiyorsa, tüketici Kaymakamlığa gidip Tüketici Hakem Heyeti’ne dilekçe ile başvurmalıdır.
Tüketici hakem heyetinin aldığı iade kararı banka için bağlayıcı değil sadece tavsiye niteliğindedir. Banka bu karara uymazsa veya talep edilen para 1.119 TL’nin üzerindeyse Tüketici Mahkemesi’nde dava açılır. Bu mahkemenin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri aynı işlevi görür.
4. Ben dosya masrafımı geri almak için başvursam mahkeme ücretin iadesine karar verir mi?
Öncelikle sizden alınan ücretin niteliğine ve bu ücretten sizi haberdar edip etmediklerine bakmanız gerekir. Sözleşme öncesi bilgi formunda bu ücretten bahsedilmemişse, bankayla yaptığınız sözleşmede açıkça yer alıp almadığına bakmanız gerekir. Ücret sözleşmede açıkça yer alıyorsa ancak haksız şart kuralını sağlıyorsa mahkeme ücreti iade edebilir. Mahkemelerin bugünlerde en çok iade ettirdikleri ücret kalemi sözleşme öncesi bilgi formunda ve sözleşmede açıkça belirtilmemiş dosya masrafı ücretidir. Ancak iadesini talep ettiğiniz ücret bu nitelikte olsa bile mahkemenin lehinize karar vereceğinin bir garantisi yoktur.
Bankalar bu tür belirsizliklerin üstesinden gelmek için kredi kullandırdıkları tüketiciye taahhütname imzalatmaya başladılar. Taahhütnameler sözleşmelerdeki şartların hukuken müzakere edildiği anlamına gelir ve taahhütname imzalayan tüketici taahhütname ile belirtilen ücreti farkında olarak ödemeyi kabul ettiğini beyan eder. Dolayısıyla “komisyon ücreti ve dosya masrafı ödemeyi kabul ediyorum” gibi, talep edilen ücretin adının geçtiği bir taahhütname imzalanmışsa, banka tüketicinin bu ücreti müzakere ederek kabul ettiğini ispatlamış olur. Son zamanlarda taahhütname imzalamış tüketicilerin davaları kaybedip dava masraflarını da ödemek durumunda kalmaları sık rastlanan bir durumdur.
Erken kapama ücreti de tüketicilerin iadesini talep ettiği bir başka kalemdir. Bu konuda son zamanlarda “Erken Kapama Ücretinin İadesi Yargıtay’ca Onaylandı” gibi haberler çıkmıştır. ‘Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’ tarafından 2011/9823 karar ve 2011/19204 esas numarasıyla onanan davaya dayanan bu haberlerin tüketiciyi yanılttığı nokta, bu kararın sadece ilk kredi kullandığı bankada yeniden yapılandırma yaptırılması durumunda geçerli olduğudur. Yani bir kişi kullandığı bir krediyi başka bankaya transfer ederken ilk bankanın erken kapama ücreti talep etmesi, bu ücret sözleşme öncesi bilgi formunda belirtildiği ve Mortgage Yasası’nda geçtiği şekilde %2 tavan oranını aşmadığı taktirde yasaldır.
Merhabalar;
Garanti bankasından 2015 yılının mart ayında 125 bin TL ev kredisi çektim. Kredi çekerken peşin faiz adında 1250 TL para kesildi. Bunun nedenini sorduğumda, kredi danışmanından tüketici haklarına başvuru yapın geri alırsınız diye geçiştirme yapıldı. Dosya masrafı adında Samsun tüketici haklarına başvurdum. Lehime karar çıktı. Ancak Garanti bankası karşı dava açtı ve 26 Ocak da davam görülecek. Bu konu hakkında Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’in 2016 yılının Nisan ayında yazısını okudum. Bu durumda neler yapmalıyım süreç nasıl işler?
merhabalar,bende halk bankasından kredi dosya masrafının geri iadesi için tüketici hakem heyetine başvurmuştum.tüketici mahkeme evrak göndermiş banka tüketici hakem heyetinin kararına dava açmış ve mahkeme kararına göre; HMK 119. maddenin 2. fıkrası uyarınca davacıya dava dilekçesindeki HMK 119. madde 1. fıkrasında belirtilen a,d,e,f,g bentleri dışında kalan hususlardaki eksikliği tamamlaması için 1 haftalık kesin süre verilmesine ve bu süre içerisinde eksikliğin tamamlanmaması halinde davanın açılmamış sayılacağının ihtarına. şeklnde karar verilmiş.
bankanın savunmasında sözleşmede herşey anlatıldığı ve ıslak imza ile kabul edildiği dosya masrafının iadesinin istemesi hem haksızlık hemde yakışıksız bir davranış olarak belirtmiş bu durumda ben, eksik olan hangi evrakları nereye başvuracam.yardımcı olursanız sevinirim 1haftanın dolmasına az kaldı
Merhabalar. Garanti bankasından konut kredisi için 60.bin tl kredi kullandım ve kredi kullanırken bana 900 tl lik bir dosya masrafi olduğunu ama bunu ilerde thh ye başvurarak alabilecegimi söylediler bende başvurdum lehime sonuç çıktı banka bu karara itiraz etmiş biz parayı faiz komisyonu olarak kestik diye ? 4077. Thk kanununa göre sözleşmenin tek tarafın hazırlaması ve bana imzalatmasindan ayrıca bu şekilde söylenmesi benim açımdan bu olay nasıl sonuçlanır . Teşekkürler.
2007 yılında Garanti Bankasında Konut kredisi kullanırken belli bir peşinat karşılığında faiz indirimi uygulandı. Bu peşinat Komisyon adı ile tahsil edildi ve hesap hareketlerine yansıdı. Ödeme Planında ise faiz başlığı altında yer almaktadır. Hakem heyetine bahsi geçen komisyon, dosya masrafı ve hizmet bedeli adı ile yapılan toplamda 1250 TL kesintilerin başvurusu yaptım ve lehime sonuçlandı. Ancak banka Tüketici Mahkemesinde itiraz etti. İtirazında komisyon (peşin faiz) ve diğer ücretlerde haklı olduğunu söylemekte.
THH kararının iptaline, tüm mahkeme masraflarının ve vekalet ücretinin tarafından karşılanmasını talep etmiş.
Öncelikle peşin faizin komisyon adı altında tahsilatının doğru mudur? ve tüketici mahkemesinin kararı ne yönde olabilir? Ayrıca tüketici lehine sonuçlanan benzer mahkeme kararları var mıdır? Varsa bildirebilir misiniz?
Merhaba, kullandığınız kredi ek komisyonlu konut kredisi türüne girmekte. Ek komisyon bankalar tarafından dosya masrafı olarak kabul edilmiyor. Mahkemenin nasıl bir karar vereceği hakkında bir şey söylememiz yanlış olur ve bu konuda elimize geçmiş bir mahkeme kararı da ne yazık ki yok. Hukuki bir süreç olduğundan bu konuda uzman bir avukata danışmanız daha doğru olur.
Abdullah bey ben de sizinle aynı durumdayım. Banka tuketici derneği kararına itiraz etti . Sizin davaniz nasıl sonuçlandı acaba
Aslında banka peşin faiz alarak fazide indirime gitmiyor. Hep faizi peşin almiş oluyor bemde ödediğin peşin indirimli faiz eklediğinde kredi faiz anlaştıgın kredi faizinden daha fazla oluyor
merhaba; 2014ün mart ayında akbank tan 100bin TL konut kredisini 1,09 da kullandık, bizden tüm masraflar dahil 3.250 tl kesinti yaptılar. (dosya masr.ekspertiz ücreti, sigortalar vs.) 11 ay ödeme yaptık ve yapılandırmak istedik. %2 kapama cezasını peşin istedikleri için aynı ay içerisinde taksitlerimiz de olacağından kendi bankamız bütçemize uymadı ve işbankasının teklifi bize daha çok uyumlu oldu. dosya masrafsız sadece 650 tl ekspertiz ücreti ödicez. fakat kendi bankamızdan yapılandırırsak %2 kapama cezasını iade alabildiğimiz, fakat başka bankaya taşıyınca iade alamadığımızı öğrendim bu doğru mu? sizce kendi bankamızda kalıp krediyi ilk çektiğimizde aldıkları dosya masrafları ile birlikte %2 lik cezayı da talep etmek mi daha doğru yoksa diğer bankaya geçmek mi? zaten diğer bankaya da geçsem ilk başta aldıkları 3.250 tl yi talep edecem fakat %2 lik cezamız da 1.800 tl civarı, onu nasıl yapabilirim? bu konuda desteklerinizi rica ediyorum. iyi çalışmalar.
Merhaba;
Yasal olarak 36 ay ve üzeri vadeler için %2 yapılandırma cezası alınabiliyor. Kendi bankanızın yapılandırma cezasını iade edeceğine emin olmalısınız. Mümkünse yazılı bir belge alın. Kredi yapılandırma işleminizde ne kadar karınız olduğuna bakmalısınız. Bankaları http://www.konutkredisi.com.tr/kredi-transferi web sitemiz üzerinden kıyaslayabilirsiniz.
merhaba ben bir bankadan konut kredisi çektim. 2.700,00 TL dosya masraf iadesi için yasal sınırı aşmamak üzere ayrı ayrı tüketici hakem heyetine başvurdum. tüketici hakem heyeti toplu karar vererek bağlayıcı yasal sınırı aşmış bulunmaktadır. Bu kararı icraya koyduğumda ise itiraz ettiler itirazın iptali davası açmam ne kadar doğru olur? bu davayı açtığım takdirde kazanma şansım yüksek mi?
Merhaba,daha önce almış olduğum dosya masrafını bankalar geri alabiliyormu?bana bir sürü kağıt yollayıp mahkemeye vermişler ve mahkeme parası dahil paranın hepsini alacaklarmış.sizce alabilirlermi?Teşekkürler.
Erdal bey,
Bankadan gelen kağıtlar ve daha önceden haklı bir şekilde almış olduğunuz dosya masrafını belgeleyen kağıtlarla Tüketici Hakem Heyetine başvurmanızı öneriyorum.
ben halkbanktan kredi çektim 1487 tl ekspertiz ve dosya masrafı adı altında kesinti yaptılar ben bu tutarı thh verdim ve kazandım. şuan tüketici mahkemesine vermek istiyorum. yalnız benim %1 yeniden yapılandırma tutarı 620 tl ve konut sigortası tutarları da var. ben bunları birleştirip mahkemeye öyle gideyim diyorum. yoksa 1487 mahkemeye verip, diğer tutarları tekrar thh nemi vermek gerekir bu konuda yardım ederseniz çok sevinirim
Merhaba Ethem Bey,
Ayrı ayrı başvurmanızda fayda var. Zira yeniden yapılandırma için alınan tutar bankanın haklı olduğu bir kalemdir. Yani yapılandırma için %2’lik bir ceza kesebilirler.
aşağıdaki sorumda 5000 (beşbin)tl komisyon adı altında alınan bu masrafı 18 ay ödemesiz olan kısım için alındığı söylendi.çevabınız için teşekkürler.
Ayrı iki bankaya da açtığım dava sonuncu dosya masrafı komisyon adı altındaki kesintileri geri aldım.Talep etmediğim halde yaptırılan hayat sigortası içinde bir banka ile olan davadan sigorta poliçelerini ibraz edemediği için lehime karar çıktı ve sigorta prim ve komisyonlarını da tarafıma ödendi. Aynı esnada diğer tüketici mahkemesinde bilikişi raporu lehime olmasına rağmen o hakim aleyhime karar verdi. Anlatmak istediğim mahkemelerin de henüz bu konuda sağlıklı bir yorum yapabildiklerini söylemek zor. Ayrıca tüketicilerin bilmesi gereken en önemli husus benim örneğimde olduğu gibi 4 ayrı kredi için dosya ve hayat sigortası masrafları itirazımın toplam 8 kalem kesintinin sadece bir tanesi için bankayı haklı bulması ile karşı tarafın avukat masraflarını bana yıkması oldu.1300 tl geri alıp 600 tl avukat masrafı ödedim.
uzun lafın kısası nereye dönersen dön öpülen olmaya mahkumsun.
arkadaşlar size gönderdiğim soruyu yanıtlamadınız ve bu bölümden kaldırdınız sebebi nedir acaba ?
Uğur bey sorunuzu yanıtladığımız ve onayladığımız gözüküyor acaba bir yanlışlık mı oldu. Sorunuzu tekrardan buraya iletebilirseniz yardımcı olabiliriz.
merhaba ben 2008 yılında 46.000 tl 18 ay ödemesiz denizbanktan kredi kullandım.(Konut projesi olduğundan başka bankadan kullanılamıyordu.)2009 yılında 4 taksit ödedikten sonra bütün borcumu kapattım.Benden erken kapatma ve komisyon için 1250 tl ve ayrıca bir kalem daha komisyon diye 5.000 (Beşbin)tl kadar bir kesinti olmuş.Ben dosya masrafı ve bu komisyon ücretlerini alabilirmiyim.bu 5000 tl hukikimidir? kredi faiz oranı 0,89 .Kredi süresi 120 ay.
Merhaba Uğur Bey,
Erken kapama cezası almanız doğal bir durumdur ancak “bir kalem” daha komisyon dediğiniz kalem ne üzerine olduğunu öğrenebilirseniz daha sağlıklı cevaplayabilirim sorunuzu. Bunun dışında yine blogumuzda yer alan şu yazıya göz atmanızı ve bankaların sizden talep edebileceği kalem masraflarını öğrenebilirsiniz:
http://blog.konutkredisi.com.tr/kredi-alirken-bu-masraflara-dikkat/
http://blog.konutkredisi.com.tr/mahkemeden-yapilandirma-masrafina-iade-karari/
Merhaba, çekmiş olduğum konut kredisi için alınan kredi kullanım ücreti için itiraz ettim T.H.H.H. 3 ay sonra dava sonuçlandı ve bankanın aldığı ücreti haklı buldular.
”…banka ile müşteri arasında yapılan sözleşmede dosya masrafının açıkça belirtilmiş olduğu ve her iki tarafında müzakere ederek imza altında alınmış olduğu anlaşıldığında talebin REDDİNE karar verilmiş…” Bu durumda ne yapabilirim?
Yasin bey,
Sözleşme Öncesi Bilgilendirme Formunu iyi okumanız gerekiyordu. İmza attığınız masrafları geri almanız zor olacaktır. Takibini iyi yapmalı ve bu masrafların haksız yere alındığını ispatlamalısınız.
merhaba
ben 2009 yılında ykb dan kredi kullandım.sonra aynı bankada yapılandırma uyguladım ve dosya masraflarını aynı miktarda tekrar ödedim.toplamda 4 bini geçen bir masraf ödedim.yapılandırma yaparken aynı masrafı ödemem lehime karar çıkmasını sağlar mı?nasıl bir yol izle meliyim?
2006’da konut kredisi çektim.1.000 tl dosya masrafı ödedim.tüketici hakem heyetine başvurdum olumlu yanıt geldi. Daha sonra banka beni aradı.Ödenecek para 1.658 tl iken bana 1.150 tl vereceklerini kabul etmediğim taktirde tüketici mahkemesine başvurabileceğimi söylediler ne yapmalıyım.
Bahar hanım,
Tüketici mahkemesine başvurduğunuz takdirde hakkınızı arayabilirsiniz.
vakıfbank tan yapılandırma yapaerken hiç bir alacak talep etmiyorum diye yazı yazdırıp imzalattılar yoksa işlemlerinizi yapamyız dediler bundan dolayı hak talep edebilirmiyim zorda bırakıp imzalatıyorlar yasal bir işlemmidir bu teşekkürler
Merhaba. Bu taahhütten sonra mahkeme maalesef lehinize karar vermez.
Yılda bir iki banka soygunu haberleri duyarız ve suçluların çoğu da yakalanır.
Ancak Bankalar Devletin teşvik ve desteğiyle milyonları her gün her an soymakta maalesef kimse de bu duruma dur dememektedir.
akb. 2011 yılında kredi çektim.dosya masrafları 1.210 tl.tüketici mahmemesine verdim.dosya paralarının geri iadesi hakkında talebim kabul edilip paranın geri iadesini kazanmış durumdayım.bankada meblanın 1.190tl nnin üzerinde olduğu için karara itiraz etmişki parayı geri ödenmesi itiraz edilmiştir diye bir mail.göndermiş.şu durumda ne yapacağımı bilmiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba. Tüketici Mahkemesine gittiniz mi yoksa Tüketici Hakları Hakem Heyetinde mi iade hakkı kazandınız? 1.190 TL üzeri meblağlarda hakem heyeti bağlayıcı değil, mahkemeye gitmeniz lazım. Eğer mahkeme iade kararı verdiyse banka hata yapmış, arayın veya şubesine gidip mahkeme kararını ibraz edin. Eğer henüz mahkemeye gitmediyseniz bankayı tüketici mahkemesine vermeniz gerekiyor.
Özcan bey merhaba,bende dosya masrafıma itiraz etmek istiyorum,izlediğiniz yolu anlatabilir misiniz?
02/08/2012 de İş bankasından Konut kredisini 2000 tl masraf la aldım.faizler düşünce şubat 2013 de yapılandırma için aynı bankadan %2 komisyon +500 tl toplamda yine 1950 tl ücret aldılar.Yapılandırmayı aynı bankadan yapmama rağmen alınan ücretleri geri alabilirmiyim?
Yılmaz Bey, ücreti alırken taahhütname imzaladıysanız kolay olmayacaktır ancak eğer bir imzanız yoksa mahkemeyle parayı geri alabilmeniz mümkün.
———————————————
En son yazılarımızdan ve en uygun kredi oranlarından haberdar olmak için bizi sosyal medyada da takip etmeyi unutmayın!
Facebook – Twitter – Google +
KrediErken Kapama İşlemi Anapara Ödemesi 77.444 (Şubat ayında ödedikten sonra kalan anapara)
KREDİ ERKEN ÖDEME MASRAFI 1.561
KrediErken Kapama İşlemi Kapama Faizi Ödemesi 626
İpotek Fek Ödemesi 350
Bildiğimiz ve bize söylenen Kalan anaparanın %2 kadar erken kapama cezası ödenir 77.444×2/100=1548 yukarıda 13 TL fazla
Bu faiz nereden çıktı hiç bilmiyorum
Yazıcıdan çıkartılan bir adet A4 kağıdı ve mürekkep masrafı için alınan tutara bakın 350 TL
Yılmaz Bey, ipotek fek ücretini tüketici hakem heyetleri aracılığıyla geri alabilirsiniz. Faiz ise muhtemelen örneğin ayın 15’inde erken kapamışsanız o zamana kadar işleyen 15 günlük faizin çekilmesidir.